Moc ukryta w piperynie


Moc ukryta w piperynie

Jeśli nie wiesz co to jest piperyna, musisz zdać sobie sprawę, że zjadasz ją niemal codziennie.

W tym momencie albo zastanawiasz się co to jest piperyna, albo myślisz na tym jakie produkty ją zawierają. Pieprz gości na naszych stołach od wieków, nadając ostry smak i charakter gotowanym rosołom. Jest także nieodzownym składnikiem mięs, sosów, ryb i warzyw. Dodajemy go praktycznie do każdej potrawy, pozbawiając ją mdłego smaku i sprawiając, że smakuje dużo lepiej.

Moc ukryta w piperynie – co to takiego ?

Piperyna jest tym w pieprzu, co powoduje jego ostry, piekący nas w język smak. Nadaje także aromat tej ulubionej przez wielu przyprawie. Znana jest też wielu osobom, chcącym spalić tkankę tłuszczową, ponieważ w naturalny sposób pomaga pozbyć się jej z naszego ciała. Dlatego jeśli nie słyszałeś jeszcze o piperynie a na twoim brzuchu pod wpływem kroków faluje warstwa tłuszczyku to najwyższy czas abyście zostali sobie przedstawieni.

Moc ukryta w piperynie – jakie ma właściwości.

Oprócz tego, że piperyna wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej w naszym ciele, stosuję ją się także w medycynie. Z badań naukowych wynika, że ma piperyna, którą spożywamy działa przeciw nowotworowo, oczyszcza organizm i działa antybakteryjnie. Pobudza też naszą przemianę materii i pomaga w pozbyciu się zalegających w naszych jelitach resztek. Nie bez powodu więc kieliszek wódki z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu, babcie doradzają nam w trakcie kłopotów żołądkowych.

W krajach azjatyckich jest od tysięcy lat stosowana jako substancja przeciwgorączkowa, przeciwlękowa, nasenna czy przeciwgorączkowa. Stosuję się ją także w leczeniu padaczki czy przy ukąszeniach jadowitych węży. Oprócz tego piperyna wspomaga pracę naszych nerek, odwraca zmiany w organizmie spowodowane niezdrowym, stresującym życiem, zwiększa wchłanialność naszego ciała na różne witaminy i substancje odżywcze, czy pomaga w walce z chorobami neuropatycznymi.

Moc ukryta w piperynie – teraz już wiesz

Teraz masz świadomość, jakich zalet możesz oczekiwać po niedocenianej przyprawie jaką jest pieprz. Nie dajmy sobie wmówić, że dodawanie go do potraw jest niezdrowe i szkodzi, ponieważ często ta teza jest oparta na tym, że piecze kogoś w język lub gardło. Takie uczucie nie jest dla wielu miłe i kojarzy im się z czymś niezdrowym. Jest także ukryta właściwość jakim jest przeczyszczenie zatok, zapach pieprzu powoduje kichanie nawet u najmniej zakatarzonej osoby. Uważaj na to pieprząc gościom kurczaka, abyś nie nakichał im w talerze.