4 najzdrowsze ryby dostępne w Polsce. Co warto o nich wiedzieć?



Ryby i owoce morza to jedne z najzdrowszych produktów, które zawierają naprawdę wiele pożytecznych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Wielu ekspertów zaleca regularne spożywanie ryb, ponieważ są nie tylko źródłem łatwo przyswajalnego białka, ale także dostarczają nam takich składników, jak kwasy omega-3, których nie znajdziemy w innych produktach. Dzisiaj przedstawię wam cztery najzdrowsze ryby morskie, o których warto pamiętać i zdecydowanie częściej spożywać, aby poprawić swój stan zdrowia i nie tylko.

Numer jeden – Makrela

Jest to jedna z dość tłustych ryb typu morskiego. To ryba wędrowna, która jest wyławiana w europejskich wybrzeżach Atlantyku, jednak może też występować w Bałtyku oraz Morzu Czarnym i Śródziemnym. Mięso makreli można podawać na wiele sposobów, np. wędzić, piec, smażyć, czy grillować.

Mięso makreli bogate jest w wiele pożytecznych i zdrowych substancji odżywczych, takich jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina D,
  • witamina E,
  • sód, potas, magnez, żelazo,
  • kwasy tłuszczowe omega-3.

Numer dwa – Łosoś

Łosoś, jako jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielu innych związków. Ta ryba chyba od zawsze króluje na naszych stołach i jest ceniona przede wszystkim za swoje niezwykle wyraziste walory smakowe. Regularne spożywanie mięsa łososia korzystnie wpływa na nasz organizm, poprawia kondycję skóry oraz wspomaga odchudzanie.

Mięso łososia, poza tym, że jest niezwykle delikatne i soczyste, podobnie jak makrela, zawiera bardzo dużo substancji, które ssą niezbędne dla naszych organizmów. Mięso łososia zawiera między innymi:

  • jod,
  • żelazo,
  • wapń,
  • niacynę,
  • witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz D,
  • i wiele więcej.

Numer trzy – Pstrąg

Pstrąg jest kolejną rybą godną polecenia. Poza tym, że jest wyjątkowo zdrowy, to jego mięso jest niezwykle delikatne i również zawiera wiele związków, które są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu naszych organizmów. Jedzenie mięsa pstrąga pomaga w profilaktyce wielu dolegliwości, czy też chorób, a można je przygotować na naprawdę wiele różnych sposobów.

Wśród najważniejszych minerałów, jakie zawiera mięso pstrąga, można wymienić:

  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen,
  • i wiele innych, w tym witaminy z grupy B, witaminę A, E i D.

Numer cztery – Sardynki

Kończąc opowieść o wartościowych rybach, nie można zapomnieć również o sardynkach. Sardynki są określane przez wielu znawców, jako swego rodzaju „super food”. Są nie tylko bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, ale także wielu innych wartościowych związków. Pomagają zmniejszyć ryzyko miażdżycy, nie zawierają toksycznej rtęci, wspierają układ nerwowy i wiele innych.

W mięsie sardynek możemy znaleźć między innymi takie związki, jak:

  • niacyna,
  • witamina D,
  • wapń,
  • żelazo,
  • białko.

Czy warto zatem spożywać ryby? Odpowiedź jest niebywale prosta i nie trzeba się nad nią długo zastanawiać. Regularne spożywanie wartościowego mięsa rym korzystnie wpływa na nasz organizm, dzięki czemu poprawia się nie tylko nasze ogólne samopoczucie i kondycja organizmu. Rybie mięso korzystnie wpływa na układ nerwowy, układ trawienny, układ krwionośny i wiele innych układów w ciele człowieka. Obecnie w sklepach możemy dostać każdy z wyżej wymienionych rodzajów rym, ale nie tylko. Warto dodać ryby, ale i owoce morza do swojej diety i jeść je przynajmniej trzy razy w tygodniu.